Jul Tue 9

Je eigen retraite / reisverhaal

je eigen retraite reisverhaal
was ik echt hoognodig aan rust toe. Ik besloot mijn eigen retraite te organiseren, want ik kon op vakantie ook zelf zorgen dat ik al die dingen deed die ik graag wilde doen, een retraite vakantie dus.


Retraite betekent, spiritueel zelfonderzoek, geestelijke oefening en afstand nemen van alles van je dagelijkse leven, vooral van je gedachten.

Ik boekte een leuk pension in de oude stad van Rhodos. Mijn reis naar Rhodos verliep voorspoedig en bij binnenkomst in het pension, wist ik, dit zit helemaal goed! De sfeer was heel ontspannen, de eigenaren waren supervriendelijke mensen en de gasten, veelal reizigers die alleen reisde, kwamen relax over.

Ik had een heerlijke grote kamer en keek uit op de moskee van de oude stad van Rhodos. De eerste dag besloot ik de stad te verkennen, met aandacht, wat een prachtige stad is Rhodos, alhoewel ik meer van het platteland dan van steden houd vind ik Rhodos-stad toch wel een van de meest mooie steden die er is, in de oude stad kun je uren rondwandelen en je blijft je verbazen over alles wat er te zien is. Natuurlijk zijn er wel veel winkeltjes, maar gelukkig ook veel handgemaakte duurzame souvenirs en vegetarische restaurantjes. De wandeling was zeer geslaagd en einde van de ochtend zat ik gelukzalig en voldaan op het strand.


Wat heerlijk die zon, na de slechte zomer in Nederland, het was inmiddels al ver in oktober maar de zon scheen hier nog volop, het was 27 graden!

De meditatie op het strand ging soepel, ik mediteerde op de golfslag van de zee en voelde me echt Zenner dan Zen. Ik ging het water in en liet mijn lichaam drogen door de zon en deed een lange tijd helemaal niets. 

Daarna maakte met de stenen van het strand afbeeldingen, fotografeerde deze en maakte weer iets nieuws. Ik kon uren kijken/luisteren naar de branding en de zon op mijn huid voelen. Dit is echt tot jezelf komen!


Afstand nemen van het dagelijkse leven en je in de natuur onderdompelen.

Die avond, ontdekte ik een uitstekend vegetarisch restaurantje met -verse groenten en kruiden uit eigen tuin- waar je voortreffelijk kon eten. Had een leuk gesprek met een Franse reiziger en later zat ik met een cappucinno in de haven en sprak met een mevrouw uit Schotland, die al 17 jaar in Rhodos woonde, ze had een interessant verhaal over haar leven op dit Griekse eiland.

Dat soort spontane gesprekken, geniet ik altijd weer van. 

De volgende dag besloot ik op pad te gaan, zonder van tevoren precies te weten waarheen. Op naar het busstation en de eerste beste bus was Faliraki.

Het openbaar vervoer in Rhodos is goed georganiseerd trouwens!


Faliraki, een leuke toeristische badplaats, maar omdat het al ver in oktober was vrij rustig. Het strand dus ook!


Fallaraki heeft een prachtig lang mooi zandstrand en ik heb een wandeling gemaakt door de branding, naar het eind waar -zoals het lijkt- midden op het water van de zee een prachtig kerkje staat. Wat gezwommen in de zee, en alles met aandacht natuurlijk, zoals het voelen van de druppels op je huid als je in de zon ligt, het zand onder je voeten, ik mediteerde op de vier elementen van de natuur en merkte dat dat amper nodig was, door de natuur wordt het vanzelf stil in je hoofd. 


Ik heb al met al een echt totaal ontspannen -retraite- vakantie gehad! Elke dag gemediteerd, gevoelens werden helder in de stilte en daardoor kreeg ik weer nieuwe inzichten. En ook nog gezongen en gedanst en mooie ontmoetingen gehad. Best veel om alles te beschrijven. Maar goed, ik wist nu, het kan, je eigen retraite organiseren!

Gewoon genieten van het leven, go with the flow, in contact met de natuur en tijdens je vakantie bewust blijven van je gedachten, leegmaken, je gedachtewereld zuiveren, je waarde hernieuwen, je natuur voeden, maakt het een retraite en laadt je weer helemaal op.

En misschien is dat nog wel waardevoller dan een dure retraite waar je wellicht een gevoel van moeten voelt -moeten is niet de bedoeling als je vakantie hebt of een retraite ervaart, is mijn motto.

Deze vakantie alleen was helemaal goed! Het enige wat ik niet gedaan heb is yoga, maar goed dat doe ik de rest van het jaar thuis al!

Ik hoop dat ik met dit verhaal iemand kan inspireren, je kunt het ook alleen!

 

Angelique