Jul Tue 9

Yvette gaat voor het eerst alleen op reis, na haar scheiding

yvette gaat voor het eerst alleen op reis na haar scheidingDaar zat ik dan, al een tijdje gescheiden en inmiddels gingen ook de kinderen hun eigen weg. Ik voelde me (eigenlijk sinds lange tijd al) nogal lusteloos. Een vriendin van me drong erop aan dat ik er eens tussenuit ging, ik dacht, tja waarheen?

Daarbij kon deze vriendin zelf niet weg i.v.m omstandigheden en alleen op vakantie gaan zag ik niet zitten.Een tijdje later dacht ik ineens terug aan een vakantie van 20 jaar geleden in Malaga.

Ik was toen met een groepsreis en we gingen een dag met de bus naar de Alhambra wat in Granada ligt. Dat had toen flinke indruk op me gemaakt; wat een prachtige en wonderbaarlijke paleizen! Het Alhambra is een gebied met meerdere paleizen, opgebouwd in verschillende tijdperken. In een van de paleizen voelde ik een heel aparte sfeer, heel vredig. Ik wilde daar het liefst langer blijven, maar dat was niet mogelijk omdat we met de groep een gids volgden. Een groepsreis zag ik ook niet meer zo zitten, het was destijds een leuke reis, maar ik zat telkens in de bus naast iemand waar ik niet echt blij van werd (laat ik het zo maar even omschrijven).


De volgende dagen merkte ik dat mijn vriendin wel iets had losgemaakt, ik voelde het verlangen om het Alhambra weer eens te bezoeken. Eigenlijk ging ik het het liefst met mijn vriendin maar zij kon dus niet mee en opnieuw met een groepsreis zag ik niet zitten. Als ik alleen zou gaan kon ik zolang blijven als ik wilde in het paleis, bedacht ik me. Op mijn gemak rustig rondkijken, ik zag het ineens helemaal voor me!

De gedachte; wat kan me eigenlijk gebeuren, ging door mij heen en een stem in mij zei: Boek die reis! Ik hakte de knoop door en deed een boeking voor een vliegticket voor 5 dagen; best wel een beetje met trillende benen hoor. Ik zocht via internet een leuk pension via in Granada zodat ik niet ver hoefde te reizen naar het Alhambra, de deal was rond! Ik vond het best een beetje eng om alleen te gaan; ik was nog nooit in mijn eentje op reis geweest. Maar achteraf ben ik ontzettend blij dat ik de moed had om te gaan. Wat een fantastische dagen heb ik meegemaakt! De eerste dag voelde ik me nog wel een beetje ongemakkelijk en dacht dat de mensen me bekeken omdat ik alleen was. Ik liep een beetje rond en at wat in een klein eethuisje en ging terug naar mijn pension.  Achteraf realiseerde ik dat niemand op mij lette en het mijn eigen gedachten waren, dat ik alleen in een eethuisje zat en me soms ongemakkelijk voelde.

Op dag 2 verdwenen die gedachten gelukkig steeds meer naar de achtergrond. Vol goede moed nam ik in de ochtend de lokale bus naar het Alhambra . Ik voelde me nieuwsgierig hoe het daar nú zou zijn en was opgetogen dat ik er naar onderweg was. Het openbaar vervoer in Granada is heel goed te doen en alles verliep van een leien dakje. Het voelde als een overwinning toen ik uiteindelijk aankwam bij de prachtige paleizen. Ik heb opnieuw, maar dan veel intenser en beter, genoten van het Alhambra, de prachtige paleizen en in dat speciale paleis -wat ik direct herkende- voelde ik die aparte vredige sfeer weer. Ik kon er nu wat langer blijven en zag uiteraard allemaal nieuwe details die ik voorheen niet had gezien.Daar weer te zijn gaf me een heel bijzonder gevoel.

De volgende dag heb ik In Granada een wandeling gemaakt in een wijk, Albaicin genaamd. Het is een oude Arabische wijk met veel smalle straatjes en een aantal flamenco bars. Genoeg te zien daar! Ik vond het leuk om gewoon wat rond te wandelen en mooie foto's te nemen van alledaagse dingen in de omgeving. Ik merkte dat het me plezier gaf mooie aparte dingen te spotten voor de foto. Ik voelde me geheel ontspannen t.o.v. de eerste dag, doordat ik me ontspannen voelde gingen veel dingen makkelijker, van die korte spontane gesprekjes bijvoorbeeld! Ik vermaakte mezelf optimaal, ook door de nieuwe dingen die ik zag, de nieuwe uitzichten en mijn interesse voor de manier hoe de mensen daar leefde. Ik dacht terug aan de beren die ik op de weg zag om alleen een korte vakantie te nemen en moest er nu een beetje om lachen, want het beviel me uitstekend.

De dag erna besloot ik alleen maar van de zon te gaan genieten want die scheen volop, en het was februari! Ik heb dat gedaan in de tuin van het pension en op een terrasje in de stad. Gewoon een super relaxt dagje, af en toe een wandeling en wat spontane gesprekjes hier en daar. Ook raakte in gesprek met 2 Nederlandse heren op een terras, toen ik vroeg of zij een foto wilde nemen van mij op het terras (met een heerlijk glas Sangria en een schaaltje tapas) het klikte en we raakte aan de praat en het werden gezellige uurtjes. Ze vertelden dat ze de volgende dag met de auto naar Nerja gingen en ze nodigden me uit om mee te gaan. Ik zei niet direct ja, ik wist niet direct of ik dat moest doen. Ik kende ze tenslotte maar net. Ze gaven me hun telefoonnummer en als ik mee wilde rijden, moest ik het laten weten voor 11 uur de volgende dag! Eigenlijk zei mijn gevoel direct al dat het goed zat, maar ik heb mezelf aangeleerd om altijd wat bedenktijd te nemen. In mijn hotel bedacht ik me dat het gewoon goed voelde en ik op mijn gevoel kon vertrouwen. Daarbij vielen de heren niet op dames, dus hoefde ik niet bang te zijn voor ongewenste avances. Dus ik berichten hen en de volgende dag pikten ze me op (met hun huurauto) bij het pension.

We gingen op weg naar Nerja, wat iets langer dan een uur rijden was vanaf Granada. Het was een heel gezellige dag met de heren en Nerja was absoluut de moeite waard om te bezoeken. Veel witte huisjes, leuke straatjes en gezellig pleintjes met barretjes en restaurantjes. We bezochten het Balcón de Europa, wat een promenade is bovenop een 23 meter hoge klif. Van daaruit heb je een indrukwekkend uitzicht over de kustlijn. We zijn ook nog even een prachtige kerk binnengelopen die daar dichtbij lag en was gebouwd in barokstijl. Het was echt een topdag!

Het waren maar 5 dagen dat ik er tussenuit ben geweest, maar het leek veel langer! Mijn hele gevoel was totaal veranderd door dit korte tripje, ik voelde me meer mezelf en dat gevoel van lusteloosheid was ik kwijt! Met de heren heb ik via facebook nog steeds contact. Sindsdien ga ik vaker alleen op vakantie: ik ben nu al 2 keer een week alleen met vakantie geweest, wat ook uitstekend is bevallen!